TABLOCU SHOP

KAPIKULE SINIR KAPISI

KAPIKULE SINIR KAPISI

Vikipedi, özgür ansiklopedi
 
 
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Kapıkule
Sınır Kapısı
Kapıkule Sınır Kapısı
Sınır kapısından bir görünüm
Edirne'nin Türkiye'deki konumu
Edirne'nin Türkiye'deki konumu
Kapıkule'nın Edirne'da bulunduğu yer
Kapıkule
Kapıkule
 
Sınır kapısının Edirne'deki konumu
Ülke  Türkiye
İl Edirne ili
İlçe Merkez ilçesi
Köy Kemalköy köyü
Yüzölçümü
 
 • Toplam 0,333 km² (128 mil²)
Rakım 41 m (134 ft)
Nüfus
 (2016)
 • Toplam 0
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
Posta kodu
22130
Alan kodu 0284

Kapıkule Sınır Kapısı, Türkiye-Bulgaristan gümrük kapısıdır. Ayrıca Kapıkule Türkiye'nin en işlek olan gümrük kapısıdır. Bunun nedeni Avrupa'ya yapılan ithalatlar ve ihracat'ın buradan yapılmasıdır.

İlk defa 1930 yılında sınır karakolu olarak kurulan Kapıkule, 1953 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile sınır kapısı statüsü aldı. Kapıkule Sınır Kapısı, Türkiye’nin Bulgaristan’a ve bu yolla tüm Avrupa’ya açılan kapısı olup, Dünya'nın ikinci en yoğun ve Avrupa'nın ise en yoğun sınır kapısı konumundadır.[1]

2005 yılında TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) tarafından yap-işlet-devret modeli ile Türkiye'nin sınır kapılarında başlatılan modernizasyon çalışmaları kapsamında geçiş ve işlemlere daha hızlı cevap verecek şekilde yenilenmiş, yeni idari ve ticari binalar ile donatılmıştır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı olarak kurulan Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. AŞ. tarafından işletilmektedir.

Kapıkule gümrük kapısı Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlıdır.

Fizikî özellikleri

333.000 m2 toplam alanda hizmet veren ve toplam inşaat alanı 41.240 2 olan Kapıkule Sınır Kapısı; bir adet yolcu, bir adet de TIR bölümünde olmak üzere toplam 19.900 m2 alana sahip iki ayrı ticari binaya sahiptir. Ayrıca, bir adet yolcu, bir adet de TIR bölümünde olmak üzere toplam 7.500 m2 alana sahip iki ayrı idari binadan oluşmaktadır. TIR bölümüne 5 adet giriş–6 adet çıkış olmak üzere 11 adet peron, yolcu bölümüne ise 12 adet giriş–11 adet çıkış olmak üzere 23 peron inşa edilmiştir.[1]

İç bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "Kapıkule Sınır Kapısı". gtias.com.tr. 21 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2016.

Dış bağlantılar

Bu kategoride ürün bulunamadı.