EVLERDEKİ MUSLUKTAKİ SU BASINCINDAN ELEKTRİK ENERJİSİ PROJESİ
Projede yer alan 5 öğrenci tarafından 6 ayda geliştirilen sistemin birinci özelliği su kullandıkça elektrik üretilmesi ve bu enerjinin doğrudan kullanılabileceği gibi akülerde de depolanabilmesi. Proje ekibinden İbrahim Kalaycı, gazetecilere yaptığı açıklamada, ailesine ait bahçeyi sularken bu projenin aklına geldiğini, çeşme suyunda 8 bar basınç bulunduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi:
"Bu yüksek bir basınçtır. Projenin amacı bahçe sularken tazyikli giden bir suyu pervane aracıyla döndürerek enerjiye dönüştürülmesidir. Pervanemiz ve dinamomuz dönüp elektrik üretiyor. Elde edilen elektrik evimizin ısıtmasında, aydınlatmasında, hidrofor gibi araçların kullanımında değerlendirilebilir."
Ekip üyelerinden Furkan Can Aşeri, projede elektriğin depolu ve deposuz olmak üzere farklı kullanım şeklinin bulunduğunu belirtti. Türkiye'ye ve ev ekonomisine katkı vermek istediklerini anlatan Aşeri, "Bu yaptığımız basit bir sistemle bile 50 vata kadar enerji alınabiliyor. Biraz daha geliştirilse çok daha fazla enerji elde edilebilir." dedi. Proje ekibinden Selçuk Amaçoğlu da ev ve iş yerlerine 3 ila 5 bin lira maliyetle kurulacak sistem ile sudaki basıncın boşa gitmemesini ve enerjiye dönüşmesini sağladıklarını vurguladı. Okul Müdürü Servet Gürdağ, projenin TÜBİTAK tarafından onaylanarak sergiye çıkarmak üzere davet aldığını anlattı.
Bu kategoride ürün bulunamadı.