TABLOCU SHOP

RADYO ELEKTRİK ENERJİSİ

RADYO ELEKTRİK ENERJİSİ

 

Elektrik temin etmedeki sıkıntıları ve maliyet sorununu çözebileceğine inandığım (geliştirilirse tabi) son derece farklı bir proje ile karşınızdayım. 

Malum, günümüzde elektrik üretimi konusunda pek çok adımlar atılmakta, elektriği farklı yollardan daha ucuza üretmenin yolları aranmaktadır. Güneş enerjisi, Rüzgar enerjisi, Hidroelektrik vb sistemler her ne kadar yaygın ve sık kullanılan yöntemler olsa da, bu yöntemlerin de getirileri kadar negatif yönleri yok değil. Ve her sistemin verimli olarak çalışabilmesi için çeşitli kaynaklar kullanmak gerekebiliyor ve ya maliyet olarak ciddi miktarlar harcanabiliyor. 

İşte Projemi farklı kılan prensip de burada: 
– Hiç bir ek çaba, güç vesaire harcamadan, sadece havada serbest halde dolaşan elektromanyetik dalgaları, radyo dalgaları gibi elektriksel akımları, yaptığımız dönüştürücü aygıt sayesinde ihtiyacımız olan elektrik formuna dönüştürmek ve bu elektriği dilediğimiz yerde kullanmak. 

Projeme geçmeden bir şey belirtmek isterim. Projemi tam olarak istediğim verimlilik seviyesine ulaştırabilmiş değilim. Üzerinde çalışmaya devam ediyorum. O yüzden tam olarak bitmiş, kullanıma hazır bir proje olarak görmeyin. Amacım da sizlere ilham olabilmek zaten. Eminim ki aranızda benden daha meraklı, yetenekli insanlar var. 

Fazla uzatmadan projeye dönelim:

Havadaki EM (Elektromanyetik) dalgaları elektriğe dönüştürmek için bize gereken şey bir dönüştürücü. Aslında havadaki dalgalar da bir nevi elektriktir. Bizse bu farklı formasyondaki elektriği polarize ederek kullanılabilecek hale getireceğiz. 
Dönüştürücü devremizin şeması şu şekilde:

 

Devremizde kullanılacak elemanlar:
4 Adet 63V 100nF Kondansatör
2 Adet 50V 100uF Kondansatör
4 Adet 1N4007 Diyot
Elektriği Toplamak için (Anten) 25-30 Çapında Aliminyum Levha
Devremizin lehimlenmiş hali:
 
NOT: Resimdeki devrede 2 adet Seramik kondansatör kullanılmıştır. Siz de isterseniz devredeki Seramik kondansatör miktarını ve eş değer olarak diyot sayısını artırırsanız, devrenin daha verimli elektrik üretmesini sağlayabilirsiniz. 

Sıra geldi ölçüme: 

 

Ölçüm aleti olarak kullandığımız Multimetre ile, devremizin 0,5 Volt geriliminde akım üretebildiğini görüyoruz. Yani Evet, başardık! 

 

Bir süre sonra göstergemiz 1 Voltu gösteriyor. Düşük bir değer fakat hiç fena değil. 

Yaklaşık 5-10 dakikalık yapılan ölçüm sonunda 5 Volt’a kadar elektrik üretmeyi başardım. 
 

Size bu projeyle havadaki EM dalgaları nasıl elektriğe dönüştürebileceğinizi gösterdim. Yine de belirtmekte fayda var ki, bu sistem tamamiyle işe yarayan bir sistem değil. Pek çok eksiği ve geliştirilmesi gerek noktaları var. Bu noktalar üzerinde fazlaca durmuyorum.

Bu kategoride ürün bulunamadı.