TABLOCU SHOP

DALGA ENERJİSİ

 

DALGA ENERJİSİ

Dalga enerjisi direk olarak dalga yüzeyinden veya yüzey altındaki dalga basınçlarından elde edilir. Dalgalar deniz veya okyanusların yüzeyinde esen rüzgârlar tarafından üretilir. Dünyanın birçok yerinde rüzgâr sürekli dalgalar oluşturacak kadar düzenli ve sürekli eser. Deniz ve okyanus dalgalarında çok büyük enerji vardır. Dalga enerjisi makineleri dalgaların yüzey hareketlerinden veya dalga basınçlarından direk olarak enerji üretir.

Dalga enerjisini kullanmak için birçok çeşit teknoloji projelendirilmiştir. En elverişli tasarımlardan birkaçının ticari kullanım için uygulama testleri yapılmaktadır. Dalga enerji teknolojileri kıyıda, kıyıdan biraz uzakta ve açık denizde kurulmak için tasarlanmıştı. Denizden biraz uzakta kurulacak sistemler suyun 40 metreden fazla derinine yerleştirilir.

Bütün dalga enerji teknolojileri su yüzeyinde veya su yüzeyinin yakınında kurulmak için tasarlanmış olsa da, etkileştikleri, uyum sağladıkları dalgaya ve dalga enerjisini çevirdikleri enerjiye göre farklılık gösterirler. Aşağıda sıralanan dalga enerjisi teknolojileri son gelişmelerin hedefleridir.

                                                   

Sonlandırıcı makineler dalgaların hareketi yönünde dikey olarak uzanır ve dalga enerjisini yansıtır veya yakalar. Bu tür makinelerin son sürümleri denize yakın yerlere kurulmak için tasarlanmış olsa da, genelde sahilde veya sahile yakın yerlerde kurulmak için tasarlanmıştır. Titreşen su sütunu sonlandırıcı makinenin başka bir çeşididir. Bu makinede su yüzey altında bulunan yukarısında sıkışmış hava bulunan bir bölmeye girer. Dalga hareketi giren suyun yukarıya ve aşağıya bir piston gibi hareket etmesini sağlar ve havayı bağlı bulunan türbine doğru iter.

Noktasal soğurucu dalga hareketiyle birbirlerine bağlı olarak hareket eden bileşenleri bulunan yüzey bir yapıdır. Bağlantılı hareket elektromekanik veya hidrolik enerji çeviricilerinin sürülmesi için kullanılır.

Azaltıcılar dalgaların yönüne paralel olarak yönelmiş uzun çok parçalı yüzer yapılardır. Makine boyunca dalgaların yükseklik farkı parçaların birleştiği noktalardan bükülmeye neden olur ve bu bükülme hidrolik pompalara veya diğer çeviricilere bağlıdır.

Yükseğe Çıkan Makinelerin makineyi çevreleyen deniz veya okyanusun ortalamasını aşan seviyede dalgalar tarafından gelen suyla dolan rezervuarları vardır. Su yükseldikten sonra yer çekimi deniz yüzeyine doğru geri çekilmesine neden olur. İçeriye dolan suyun enerjisi su türbinlerini döndürmek için kullanılır. Özel olarak üretilen açık deniz tekneleri kıyının biraz açığındaki dalgaların enerjisini depolarlar. Bu yüzer platformlar dalgaları dahili bir türbinden geçirerek ve tekrar denize dönmesini sağlayarak elektrik üretirler.

Dalga enerjisi, rüzgarın deniz ve okyanus yüzeylerinde hareketi sonucunda oluşan dalgalanma hareketinden elde edilen enerji türüdür. Rüzgarların sınır tabakasında oluşturdukları sürtünmeler neticesinde ortaya çıkan dalgalar, deniz yüzeyinin rastgele yukarı ve aşağı hareket etmesine neden olur. Dalga enerjisi diğer yenilenebilir enerji kaynakları ‘na göre daha yoğundur.

 

Dalga enerjisi ile elektrik üretmek için birçok yöntem vardır. Başlıca dalga enerjisi çeşitleri ise şunlardır;

  • Gel-git enerjisi sistemleri,
  • Dalga çiti ile enerji üretimi,
  • Deniz suyu salınımı enerji sistemleri,
  • Deniz suyu ısıl enerji kazanım sistemleri,
  • Akıntı ile enerji üretim sistemleri,

başlıca deniz ve okyanus dalgaları ile enerji elde etme yöntemleridir.

   Dalga Enerjisi Avantajları Nelerdir? 

Dalga enerjisi veya su enerjisi, toplum ve doğa için birçok avantaja sahiptir.

 
  • Tükenmeyen enerji kaynağıdır ve sonsuzdur,
  • Yenilenemeyen ve tükenebilir olan fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltır,
  • Temiz enerji kaynağı olan dalga enerjisi çevreyi ve doğayı kirletmez,
  • Ekonomik açıdan yeni iş imkanları oluşturur ve işsizliği azaltır,
  • Elektriğin olmadığı yerlerde elektrik sağlar,
  • Deniz ve okyanus gibi yerlerde yapılacak olan çalışmalar ile potansiyel teknolojilerin kullanımına da imkan tanır,
  • Ayrıca temiz içme suyu elde etmede de kullanılır. Tuzlu suyu tatlı suya çevirebilir. Bunun en büyük örneği, yavru vatan kıbrıs’ta yıllardır deniz suyu arıtılarak içme suyuna çevrilerek kullanılıyor,
  • Deniz ve okyanus diplerindeki zenginlikleri keşfetmemize olanak tanır,
  • Su kaynaklarımızın kıyılarını da korumamızı sağlar.

   Dalga Enerjisi Dezavantajları Nelerdir? 

Birçok enerji kaynağı gibi dalga enerjisi de bazı dezavantajlara sahiptir;

  • Dalga enerjisi ile elektrik üretebilmek için her dalga boyuna göre sıfırdan bir tasarım yapmak gerekir. Çünkü her dalganın boyu aynı değildir. Bu yüzden standart bir dalga enerji sistemi de yoktur,
  • Dalga enerjisi sistemleri uygulanırken karşısına pek çok sıkıntılı bölgeler çıkabilmektedir. Bunlar gemi rotaları (güzergahları), askeri tatbikat alanları, balık avlanma sahaları ve deniz altından giden kablolar gibi. Eğer bunlara dikkat edilmezse, çok büyük sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Dalga enerjisinin avantajları ve dezavantajları genel hatlarıyla bu şekildedir. Dünya’da enerji krizinin çözümlerinden biriside dalga enerjisidir. Çünkü tüm dünyanın 4’te 3’ü sular ile kaplıdır. Bu durumda bize denizlerin yeni kullanım alanlarından olan enerji üretme alanını sunmaktadır. Günümüzde dünya da dalga enerjisi kullanan ülkeler çok fazladır. Dalga enerjisi kullanan ülkelerin listesine de aşağıdaki başlıktan bakabilirsiniz.

   Dalga Enerjisi Kullanan Ülkeler Nelerdir? 

  • Orkney Dalga Enerjisi İstasyonu – 2,4 MW – İngiltere,
  • Agucadoura Dalga Tarlası – 2,25 MW – Portekiz,
  • Islay Limpet – 500 kW – İngiltere,
  • Mutriku Breakwater Dalga Tarlası – 300 kW – İspanya,
  • Azura Dalga Enerji İstasyonu – 200 kW – Amerika,
  • SDE Deniz Dalgası Güç İstasyonu – 40 kW – İsrail,

Yukarıda saydığımız ülkeler dalga enerjisinden elektrik üreten ülkelerdir. Gel git enerjisi ile karıştırılmamalıdır.

Bu kategoride ürün bulunamadı.