TABLOCU SHOP

IŞIK ENERJİSİ

 

 

Işık Hızı

Işık hızı Işığın boşluktaki hızı, genellikle c ile gösterilir, fiziğin birçok bölümünde kullanılan önemli bir fiziksel sabittir. Kesin değeri 299.792.458 m/s'dir. (yaklaşık olarak 3.00×108 m/s).

Ölçüm tarihi – İlk ölçüm

Işığın hızının sınırlı olduğunu ilk iddia eden Antik Yunan filozofu Empedokles’dir. Işığın bir yerden bir yere vardığına göre belirli bir hızının olması gerektiği fikrini ortaya atmıştır. İslam bilginlerinden Biruni de bu görüşü benimsemiş ve ışığın sesten daha hızlı yol aldığını gözlemlemiştir.

Galileo, ışık hızını ölçme çalışmalarında başarılı olamamış, ilk sayısal ölçüm 1676 yılında Danimarkalı bir astronom olan Ole Rømer tarafından yapılmıştır. Rømer, Jupiter’in uydusu İo’yu gözlemleyerek ışığın hızının saniyede 220 bin kilometre olduğunu yüzde 26’lık bir hata payıyla ölçmüştür.

20. yüzyılın ikinci yarısında yapılan ölçümler daha isabetli olmuş 1950 yılında Louis Essen ışık hızını saniyede 299.792,5 ±1 kilometre olarak ölçmüş ve 1975 yılında 15. Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı’nda ışık hızının 299.792.458 metre/saniye olarak kabul edilmesi kararlaştırılmıştır.

Bir ışık yılı nedir?

 

 

Güneşe en yakın yıldızIşık yılı, ışığın boşlukta bir güneş yılı içinde kat ettiği mesafedir ve daha çok astronomik ölçümlerde uzaklık belirlemek için kullanılan bir ölçü birimidir. Bir ışık yılı yaklaşık olarak 10 trilyon ( 9,4607×  1012 ) kilometredir. Astronomide uzaklık ölçümlerinde daha sık tercih edilen “parsek” yaklaşık olarak 3,26 ışık yılına denk gelir.
 

Güneş’e en yakın yıldız

Güneş Sistemi’ne en yakın yıldız olan Proxima Centauri’yle Güneş arasındaki mesafe ortalama 4,22 ışık yılıdır. Bugünkü teknoloji ile Proxima Centauri’ye gitmemiz yaklaşık 19 bin yıl kadar süredi.

 

Işık enerjisi

 

Işık, bir enerji çeşididir. Sabit kütleli sis­temlerde enerji yoktan var edilemez. Ancak bir biçimden diğerine dönüşebilir. Bu yüzden ışık, yalnızca enerjinin bir başka biçiminin dönüştürülmesiyle elde edilir. Elektrik enerjisi bir elektrik lambasında ya da deşarj tüpünde ışığa dönüştürülür. Kimyasal enerji ve ateşböceği gibi ışık saçan hayvanlarda ışığa dönüşür. Bu dönüşüm ters yönde de olabilir. Örneğin bir fotoelektrik hücrede ışık elektrik enerjisi üretir.

 

 

Dalgaboyu ve frekans[değiştir | kaynağı değiştir]

Işınım dalgaboyu veya frekans ile tarif edilebilir.İkisi arasındaki ilişki

\lambda= \frac{c}{f}

Burada λ dalga boyu, f frekans ve c de ışık hızıdır.

Işık hızı boşlukta 299 792 458 m/s dir. MKS sisteminde dalgaboyu birimi metre (m) , frekans birimi ise Hertz (Hz) dir. (Yukardaki ilişkide frekans GHz cinsinden verilirse, dalgaboyu da nm cinsinden hesaplanabilir.)

Elektromanyetik dalgaların enerjisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Elektromanyetik dalgalar enerji taşıyıcısıdırlar. Suyun Güneş ışığı ile ısıtılması, Güneş panelleriyle elektrik üretilmesi gibi örnekler elektromanyetik dalgalarla taşınan enerjinin de fiziğin diğer dallarında tanımlanan enerjiden başka bir şey olmadığını ortaya koyar. Elektromanyetik dalgalarla taşınan enerjinin birimi joule veya watt•saniyedir. Ne var ki ışık enerjisi elektromanyetik enerjinin sadece bir bölümünü oluşturur.

Kaynağın elektromanyetik enerjisi ve ışık enerjisii[değiştir | kaynağı değiştir]

Elektromanyetik dalgalar yayan bir kaynak çeşitli dalga boylarında ışınım yapar. Kaynağın elektromanyetik enerjisi bütün bu dalgaboylarındaki ışınımların toplamı kadardır. Ne var ki, insan gözü bu spektrumun sadece bir bölümüne duyarlıdır. 380-740 nm(nanometre) arasndaki bu bölge ışık (ya da optik) bölgesidir. Işık enerjisi sözü ile sadece bu bölgedeki enerji kastedilir. Açıkça görüldüğü gibi, kaynağın ışık enerjisi aynı kaynağın elektromanyetik enerjisinden daha azdır. Öte yandan 380-740 nm arasındaki bölgede de insan gözü elektromanyetik ışınıma tam olarak duyarlı değildir. Duyarlılık 550 nm dalgaboyuna sahip tek frekanslı (monokromatik) ışınımda maksimum iken, diğer dalgaboylarında algılama daha azdır.

Işık akısı ve ışık enerjisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gözün algıladığı elektromayetik güce ışık akısı denildiği için, gözün algıladığı enerji de ışık akısı ile bu akının süresinin çarpımı olarak ifade edilir.

Q = \phi \cdot t

Burada Φ ışık aksı, t zaman ve Q de ışık enerjisidir.MKS sisteminde ışık akısının SI birimi lumen, zamanın SI birimi ise saniyedir.

Işık şiddeti ve ışık enerjisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Işık şiddeti birim katı açı içine düşen akı miktarıdır. Noktasal kaynak için,

I= \frac{\Phi}{4\cdot\pi}

Burada I ışık şiddetidir. Işık şiddeti birimi candela ya dilimideki söylenişi ile kandela dır. (Uluslar arası komisyon Commission internationale de l'éclairage candela birimin yedi temel SI biriminden biri olarak saptamıştır.)

 I =\frac{Q}{t\cdot4\cdot \pi}

ve

Q = 4 \cdot \pi \cdot I \cdot t

Bu kategoride ürün bulunamadı.