LPG - LİKİT PETROL GAZI
LPG, yani Sıvılaştırılmış Petrol Gazı, ham petrolün rafinerilerde damıtılması esnasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğal gazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır.
Bir sızıntı durumunda, gaz kaçağının hemen anlaşılması amacıyla rafineriler tarafından özellikle kokulandırılmıştır. Türkiye'de kullanılan mix LPG'nin bileşimi genelde %70 bütan, %30 propan'dır. Bir litre LPG gazlaştığında, normal şartlarda yaklaşık 250 litre gaz hacmine ulaşır. LPG doğalgazın aksine havadan ağır olduğundan sızıntı durumunda birikerek çöker.
LPG'nin avantajları
LPG, kullanım şartlarına uyulduğunda, tüketicilerin güvenle kullanabileceği bir yakıttır.
LPG, doğalgazın sağladığı bütün faydaları sağlayan ve herhangi bir merkezi altyapı gerektirmeyen bir enerji türüdür.
LPG, basit kimyasal yapısından dolayı diğer enerji kaynaklarına göre çevreci bir yakıttır. LPG, ambalajlanabilen ve taşınabilir bir enerji türüdür.
LPG ayrıca, diğer yakıt türlerine göre ısı değeri yüksek ve verimli bir yakıttır.
LPG herhangi bir yaşam biriminin yaklaşık tüm enerji ihtiyacını kaşılayabilmektedir.
Tüplügaz
Kamp Tüpü
Içindeki LPG’nin 2 kg olmasi ve düsük tüp darasi nedeniyle kolaylikla tasinabilir. Isitma, isinma ve aydinlatmaya yönelik özel cihazlarla kullanilir.
Ev Tüpü
Tombul (360 mm çapli) ve uzun (300 mm çapli) olmak üzere iki tipte sunulmaktadir. Her iki tipinde de içindeki LPG miktari 12 kg olan ev tüpü, Türkiye'de en çok kullanilan tüp çesididir. Pisirme, isinma ve isitma amaciyla kullanilir.
Ticari Tüp
Içindeki LPG miktari 24 kg’dir. Is yerleri gibi tüketimin evsel kullanima oranla daha yüksek oldugu alanlarda kullanima uygundur.
Sanayi Tüpü
LPG tüketimi yüksek olan sanayi ve ticari kuruluslarinda kullanilmaktadir. 45 kg LPG içeren sanayi tüpünün miks (%70 bütan, %30 propan) veya % 100 propan gazi ihtiva eden iki tipi mevcuttur. Propan gazi, -45º C hava sicakliginda dahi buharlasabilmesi nedeniyle, soguk iklimlere ve sanayi süreçlerinde kullanimda karisik (miks) gaza kiyasla daha uygundur.
Dökmegaz
LPG’nin tüketiciye tüplü ve dökme olarak iki ayri satis sekli vardir.“Dökmegaz”, tüplü satistan farkli olarak, LPG’nin tüketiciye kamyon-tankerlerle ulastirilmasi ve kullanim yerindeki tanklarda depolanmasi esaslarina dayanan satis seklidir.
Otogaz
Otogaz, çevre dostudur. Içeriginde kükürt olmamasi nedeniyle alternatif yakitlarin aksine yanma sonucu çevreye zararli gazlar çikarmaz. Solunum yolu hastaliklarina yol açan yanmamis parçacik atilimi olmadigindan, hava kirliliginin azaltilmasi yönünde benzin ve dizele oranla büyük üstünlük saglar.
Otogaz,toksik olmayan ve zehirlenmeye yol açmayan bir gazdir. Iklim degisikliklerini azaltici bir katki saglamaktadir. Bu özelligi ile temiz ve saglikli bir enerji türü olan otogazinkullanimi dünya çapinda hizla artmaktadir.
Özellikle gaz ve petrol ile karsilastirildigindaOtogaz:
- %50 daha az karbon monoksit,
- %40 daha az hidrokarbon,
- %12 daha az karbondioksit,
- %35 daha az nitrojen oksit,
- %50 daha az ozon delici
etki yaratmaktadir.
|
|
Bu kategoride ürün bulunamadı.