TABLOCU SHOP

OGS

http://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteTr/Otoyollar/OGS.aspx

 

Otoyollar

​​​​​​OTOMATİK GEÇİŞ SİSTEMİ (OGS)

 
OGS’ne abone olmanın avantajları nelerdir ?
 
Araç Sınıfları Nelerdir ?

Köprü ve otoyollarda araçlar 5 sınıf üzerinden ücretlendirilmektedir. Motosikletler 1. sınıf araç olarak OGS ye abone olabilir. OGS sürücülerinin, araçlarının sınıflarına uygun OGS Elektronik etiketi kullanmaları gerekmektedir. Aksi durumda,Sınıf Uyumsuzluğu süreklilik arz eden sürücülerin OGS hesapları Kara Listeye girecektir.

 
1.Sınıf Araçlar
2.Sınıf Araçlar
3.Sınıf Araçlar
4.Sınıf Araçlar
5.Sınıf Araçlar
 
Ağır vasıta araçlara OGS aboneliği verilmesi
Çekici ve Dorselerden oluşan ağır vasıta araçlara OGS üyeliği verilmesi
Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) Hizmeti veren bankalar
OGS hesabında yeterli kredi olması gerekli midir ?
OGS Elektronik etiket (Araç içi cihaz)
OGS Elektronik etiketleri hangi araçta nereye monte edilmelidir ?
Elektronik etiketin geçiş sırasında verdiği sesli uyarıların anlamları nelerdir ?
Otomatik geçiş şeritleri hangi gişe alanlarında bulunmaktadır ?
İstasyon kod numaraları hangi gişelere aittir ?
OGS Elektronik etiketi birden fazla araçta kullanılabilir mi ?
Otomatik geçiş şeritleri nasıl anlaşılır ?
OGS'de ücret yan göstergesinde verilen mesajlar nelerdir ?
OGS'de geçiş trafik ışığı ne işe yarar ?
OGS'de normal geçiş nasıl olur ?
OGS'de elektronik etiket okunamıyor ise ne mesaj verilir ?
OGS'de elektronik etiket neden okunamaz / algılanamaz ?
OGS'de giriş gişesinde cihaz okunamaz ise ne işlem yapılır ?
OGS cihazını aracın sınıfına uygun olmayan araçta kullanan sürücülere ne tür işlem yapılır ?
OGS cihazı nerelerde test yaptırılabilir ?
Elektronik etiket araçta takılı değilken ya da sürekli kaçak geçiş uyarısı verirken otomatik geçiş yapılabilir mi ?
Elektronik etiket araçta takılı değilken ya da kaçak geçiş uyarısı veren cihazlarla geçişler süreklilik arz ediyor ise ücretlendirme nasıl olacaktır ?
OGS şeritlerinden geçiş sırasında araçta birden fazla elektronik etiket bulunması herhangi bir olumsuzluğa neden olur mu ?
Kullanıcının geçişin kendisine ait olmadığını ileri sürmesi durumunda ne yapılır ?
OGS cihazının üzerindeki hesap numarası ile içerisindeki hesap numarasının farklı olması durumunda ne yapılacaktır ?
OGS şeritlerinden elektronik etiketi olmadan geçiş yapan ya da başka aracın OGS'ni kullanıp okutamayanlara ne tür işlem yapılır ?
Kara liste nedir ?
Hangi durumlarda araç plakası fotoğrafı çekilmektedir ?
OGS'den geçiş ihlali (Kaçak Geçiş) yapılması durumunda ne yapılabilir ?
OGS'den yapılan geçiş ihlal gecazı (Kaçak Geçiş) nasıl ödenebilir ?
OGS ile ilgili sorunlar iletilirken dikkate alınması gereken hususlar nelerdir ?
OGS'de en çok sorulan sorular ve yapılması gerekenler


 
OGS’ne abone olmanın avantajları nelerdir ?Başa dön

OGS’ de durmaksızın geçiş yapılmaktadır. Otoyollar ve Boğaz Köprüleri gişelerinde nakit ücret tahsilatı yapılmamakta olup, yalnızca OGS ve HGS ile geçiş sağlanmaktadır.

 
Araç Sınıfları Nelerdir ?

Köprü ve otoyollarda araçlar 5 sınıf üzerinden ücretlendirilmektedir. Motosikletler 1. sınıf araç olarak OGS ye abone olabilir. OGS sürücülerinin, araçlarının sınıflarına uygun OGS Elektronik etiketi kullanmaları gerekmektedir. Aksi durumda,Sınıf Uyumsuzluğu süreklilik arz eden sürücülerin OGS hesapları Kara Listeye girecektir.

 
1.Sınıf AraçlarBaşa dön

AKS ARALIĞI (DİNGİL MESAFESİ) 3.20 METRE ALTINDA OLAN ARAÇLAR 1.SINIFTIR.

 
2.Sınıf AraçlarBaşa dön

AKS ARALIĞI 3.20 METRE VE ÜZERİNDE OLAN HER TÜRLÜ 2 AKSLI ARAÇ 2.SINIFTIR.

 
3.Sınıf AraçlarBaşa dön

AKS ADEDİ (DİNGİL SAYISI) 3 TANE OLAN HER TÜRLÜ ARAÇ 3.SINIF ARAÇTIR.

4.Sınıf AraçlarBaşa dön

DİNGİL SAYISI 4 VE 5 ADET OLAN HER TÜRLÜ ARAÇ 4.SINIF ARAÇTIR.

 
5.Sınıf AraçlarBaşa dön

DİNGİL SAYISI 6 VE DAHA FAZLA OLAN KAMYON TREYLER VB.ARAÇLAR

 
Ağır vasıta araçlara OGS aboneliği verilmesiBaşa dön

Ağır vasıta araçlar, maksimum aks(dingil) sayısına göre tek bir OGS etiketi alacaklardır. Geçiş sırasında dingil kaldırılırsa sistemde ‘’Akıllı Sınıflandırma’’ çalışacak ve yere değen dingil sayısına göre otomatik ücretlendirme yapılacaktır.

Resimde görülen Kamyonun bankadan talep edeceği OGS cihazının sınıfı 3. Sınıf olması gerekmektedir. Geçiş yapılırken araçta 3. Sınıf OGS cihazı olmasına rağmen akslardan birinin kaldırılması halinde 2. Sınıf ücreti tahsil edilecektir.

Çekici ve Dorselerden oluşan ağır vasıta araçlara OGS üyeliği verilmesiBaşa dön

TIR türündeki araçlarda kullanılacak olan OGS cihazı Çekici ve Dorse ile birlikte kullanılabileceğinden; Çekici ve Dorsenin toplam maksimum aks adedine göre  OGS cihazı bankadan talep edilmelidir. Bazı gerekli durumlarda aks kaldırarak yapılan geçişlerde sistemde ‘’Akıllı Sınıf’’ sistemi sayesinde yere değmeyen aksın ücretini alınmayacaktır. Bu nedenle OGS kullanıcıların aracının maksimum dingil sayısına göre OGS cihazı almasında herhangi bir maddi kayıpları söz konusu değildir.

OGS’ yi kullanacak olan tüm Çekicilere ait OGS etiketlerinin aktif bir şekilde çalışması, giriş/çıkış gişelerinden geçerken okunması ve BİP sinyalini vermesi gerekmektedir. OGS cihazı geçişlerde okunmuyor ise kesinlikle geçişlere devam edilmemelidir.

Çekici ve dorseden oluşan araçlar için maksimum dingil sayısına göre tek bir OGS cihazı alınacak ve OGS cihazı çekici plakası üzerine kayıt edilecektir.

Dorseler için ayrıca bir OGS cihazı alınmayacak, bankalar tarafından dorselerin plakalarına ayrı sanal hesaplar oluştularak Dorse plakalarının kaydı yapılacaktır. Bu sanal hesaplar Dorseli geçişlerde sistemin OGS cihazını algılayamadığı durumlarda Dorsenin cezalı ücrete maruz kalmaması için gerekli bulunmaktadır.

Çekicilere bağlı olarak çalışan tüm dorse plakalarının sistemde kayıtlı olması ve sanal hesap açılması zorunludur.

Sanal hesabı olmayan dorselerin OGS geçişlerinden dolayı oluşabilecek cezalardan kurumumuz sorumlu değildir.

Resimde görülen aracın bankadan talep edeceği OGS cihazının 4. Sınıf olması gerekmektedir. Araçta 4. Sınıf OGS etiketi olmasına rağmen bir dingilini kaldırıp yapılan geçişte hesaptan 3. Sınıf ücreti tahsil edilecektir. Yine araçta 4. Sınıf OGS cihazı var iken iki aksın aynı anda kaldırılmış şekliyle geçilmesi halinde 2. Sınıf geçiş ücreti tahsil edilecektir.

Resimde görülen aracın bankadan talep edeceği OGS cihazının 4. Sınıf olması gerekmektedir. Yine araçta 4. Sınıf OGS cihazı var iken iki aksın aynı anda kaldırılmış şekliyle geçilmesi halinde 3.sınıf geçiş ücreti tahsil edilecektir. Tırın sadece çekici olarak geçiş yapması durumunda 2.sınıf ücret tahsil edilecektir.

Bu tür aracın sisteme plakasının kaydı sadece çekicinin üzerine yapılacaktır. Dorse plakaları için bankanın sanal OGS hesapları oluşturarak, bu hesabın plaka hanesine dorselerin plakalarını kayıtlanması yapılmalıdır. Bu durumda çekici ve dorse plakalarının sisteme kayıtlı olması sebebiyle OGS cihazının okunamadığı durumda çekici ya da dorse plakalarına kaçış cezası oluşmayacaktır.

 

 
Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) Hizmeti veren bankalarBaşa dön

OGS’ye üye olmak için aşağıdaki bankanın yetkili şubelerine ya da internet bankacılığı üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz.
 

Ziraat Bankası               http://www.ziraatbank.com.tr

Vakıfbank                       http://www.vakifbank.com.tr

İş Bankası                       http://www.isbank.com.tr              

Denizbank                      http://www.denizbank.com.tr        

Garanti BBVA                 https://www.garantibbva.com.tr      

 

OGS cihazları bankalar tarafından belirlenen, 40-60 TL bedel karşılığında satılmaktadır. Cihazların garanti süreleri yine bankalar tarafından belirlenmektedir. Ziraat Bankası ve Garanti BBVA OGS elektronik etiketleri 3 yıl, İş Bankası OGS Elektronik etiketleri 4 yıl, Vakıfbank, Denizbank OGS elektronik etiketleri ise 5 yıl garanti kapsamındadır. Bankalar garanti kapsamında arızalanan cihazları ücretsiz olarak değiştirmektedir. Arızalanan cihazların garanti süresi dolmuş ise yeniden OGS cihazı almanız gerekmektedir.

 

OGS hesabında yeterli kredi olması gerekli midir ?Başa dön

OGS hesabında geçiş ücretini karşılayacak kredi bulundurulması zorunludur. Bu nedenle OGS hesaplarına Kredi Kartlarından otomatik ödeme talimatı verilmesi son derece önemlidir. Aksi durumda OGS hesap bakiyesinin sürekli olarak takip edilmesi gerekmektedir. OGS hesabında geçiş için yeterli bakiye bulunmadığı durumda sıfır bakiyenin altındaki hesaplar  banka tarafın iptal edilip Kara Listeye alınmaktadır. Hesap iptalinden sonra yapılacak geçişler ise 5 kat cezalı olacaktır.

OGS Elektronik etiket (Araç içi cihaz)Başa dön

Sistemin en önemli unsurudur.Otomatik geçiş şeritlerini kullanmak isteyen sürücüler araçlarının ön camı iç yüzeyinde fonksiyonel durumda olan ve geçiş için yeterli krediye sahip Elektronik Etiket bulundurmak zorundadır.

Kendi üzerindeki pil ile çalışan elektronik etiket  şeritten geçerken Anten ile iletişime geçerek veri alışverişinde bulunmaktadır. Giriş gişesinden geçilirken giriş bilgisini hafızasına yazıp, Çıkış gişesinden geçilirken bu giriş bilgisini okuyarak ücretlendirme yapılmaktadır. Elektronik Etiketler okuma ve yazma yeteneğine sahiptir. Etiketlerde ayrıca bir sesli uyarıcı da bulunmaktadır. Genellikle, bir bip sesi başarılı bir geçişi ifade ederken, çoklu  bip  sesleri  uyarı, cihazın bip sinyalini vermemesi ise cihazın arızalı ya da hatalı bir kullanım olabileceği anlamına gelmektedir.

OGS Elektronik Etiket

 
OGS Elektronik etiketleri hangi araçta nereye monte edilmelidir ?Başa dön

Atermik olmayan camlarda cihaz camda her bölgede çalışmaktadır ve aşağıdaki şekilde cama monte edilmelidir.

Şekil-a

Atermik cam olarak tanımlanan özel ısı yalıtımlı araç ön camları 98 Model yılı itibarı ile RENAULT Twingo, Clio, Megane Ailesi (Sedan, Scenic, Coupe, Wagon) ile Laguna, Kangoo, MERCEDES, BMW, Peugeout 206, 307, 406, OPEL Zafira, Vectra, CİTROEN ve MERCEDES marka araçların klimalı modellerinde uygulanmaya başlanmıştır. Ayrıca yeni model araçlarda da atermik cam kullanılmaya başlanmıştır.

Şayet aracınız bu marka ve modelde ve camı atermik ise; bu bölgelere cihaz monte edilmelidir. Aksi takdirde kaçak geçiş uyarısı alınabilir, bu şekilde geçişler yapılmamalıdır.
OGS Etiketinin ön camın üst ortasında siyah benekli bölge içine yerleştirilecek marka ve modeller (Şekil 1, Şekil 2 );

 

RENAULT MEGANE AİLESİ, RENAULT SAFRANE, RENAULT LAGUNA, RENAULT SCENİC, RENAULT FLUENCE, RENAULT TWİNGO,

PEUGEOT 206, PEUGEOT 307, PEUGEOT 406, PEUGEOT PARTNER 2003 MODEL VE SONRASI, FORD S-MAX, OPEL ZAFİRA, OPEL VECTRA, OPEL OMEGA, OPEL İNSİGNİA CITROEN  PICASSO, CITROEN C1, CITROEN  C3, CITROEN C4, CITROEN  C5, CITROEN  SAXO, FIAT SCUDO

Şekil 1


Şekil 2

OGS Etiketinin Ön camın orta alt kısmında saydam dikdörtgen bir bölge içine yerleştirilecek marka ve modeller (Şekil 3);

RENAULT CLİO HB,RENAULTMASTER (2005’e kadar olan modeller. 2005 Dahil), OPEL MOVANO MİNİBÜS 2003 MODEL VE SONRASI

Şekil 3

RENAULT KANGOO (Şekil 4) 2006 ve önceki modellerde ön camın üst ortasında siyah benekli bölgenin sağ ve sol alt köşelerinde olan saydam 2 kare alandan biri tercih edilecek ve cihaz yerleştirilecektir. 2007 ve sonrası modellerde ön camın herhangi bir bölgesinde OGS etiketi çalışmaktadır.

Şekil 4

MERCEDES 2006 MODEL VE SONRASI: Mercedes marka aracın modeline ve donanımına göre cihazın takılacağı bölgelerde farklılıklar olmaktadır. Bazı modellerde ön camın alt kısmında sağ tarafta yer alan özel bölümler bulunmaktadır. Bu nedenle cihazı okutamayan sürücülerin araçları ile birlikte Ana Kontrol Merkezi Başmühendisliği Danışma Birimine başvurmaları gerekmektedir.


LAND ROVER, RANGE ROVER, BMW 2006 MODEL VE SONRASI ARAZİ TAŞITI (JEEP):
Ön camın üst ortasında yer alan saydam alan içerisine cihaz yerleştirilecektir.

NEOPLAN MARKA OTOBÜSLER:

OGS cihazı üst panoramik camın herhangi bir bölgesine monte edilebilir.

MERCEDES VANEO VE AUDI A8’DE model aracın bazılarında ön cam tamamen metal film kaplıdır.Sürücü etiketi elle dışarı tutacaktır.

ÖNEMLİ NOT : Aracın marka ve modeline göre OGS cihazının takılacağı yer farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle OGS cihazı camda monte edildiği yerde okuma yapmıyorsa geçişlere devam edilmemesi ve en kısa sürede Ana Kontrol Merkezi Başmühendisliği Danışma Birimine başvurulması gerekmektedir.

 
Elektronik etiketin geçiş sırasında verdiği sesli uyarıların anlamları nelerdir ?Başa dön

Bir kez “ BİP ” sesi işlemlerin normal olarak gerçekleştiğini, dört kez “ BİP ” sesi Banka OGS hesabındaki kredinin yetersiz olduğunu, 2 - 3 geçişte ses vermemesi durumu ise Elektronik Etiketin arızalı  ya da hatalı bir kullanım şekli olabileceğini ifade eder.

CİHAZIN SES VERMEMESİ DURUMUNDA, CİHAZ TEST YAPTIRILMALIDIR. 10 KEZDEN FAZLA BU ŞEKİLDE GEÇİŞ KESİNLİKLE YAPILMAMALIDIR!

 
Otomatik geçiş şeritleri hangi gişe alanlarında bulunmaktadır ?Başa dön

Otoyol ve Boğaz Köprüleri Ücret Toplama İstasyonlarının tamamında OGS giriş-çıkış şeritleri bulunmaktadır.

 
İstasyon kod numaraları hangi gişelere aittir ?Başa dön

 

99 NOLU İSTANBUL-FSM KÖPRÜSÜ

·         1 NOLU FSM KÖPRÜSÜ

·         2 NOLU 15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ

 

3 NOLU MAHMUTBEY-EDİRNE OTOYOLU

·         1 NOLU MAHMUTBEY

·         2 NOLU AVCILAR

·         3 NOLU HADIMKÖY

·         4 NOLU ÇATALCA

·         5 NOLU KUMBURGAZ

·         6 NOLU SELİMPAŞA

·         7 NOLU SİLİVRİ

·         8 NOLU KINALI

·         9 NOLU ÇERKEZKÖY

·         10 NOLU ÇORLU

·         11 NOLU SARAY

·         12NOLU LÜLEBURGAZ

·         13 NOLU BABAESKİ

·         14 NOLU HAVSA

·         15 NOLU EDİRNE

·         16 NOLU ISPARTAKULE

·         17 NOLU ESENYURT

                      

4 NOLU İSTANBUL-ANKARA OTOYOLU

·         4 NOLU MECİDİYE

·         5 NOLU GEBZE OSB

·         6 NOLU MUALLİMKÖY

·         7 NOLU SULTANBEYLİ

·         8 NOLU ORHANLI

·         9 NOLU ÇAMLICA

·         10 NOLU SAMANDIRA

·         11 NOLU KURTKÖY

·         12 NOLU ŞEKERPINARI

·         13 NOLU GEBZE

·         14 NOLU DİLİSKELESİ

·         15 NOLU BATI HEREKE

·         16 NOLU DOĞU HEREKE

·         17 NOLU KÖRFEZ

·         18 NOLU BATI İZMİT

·         19 NOLU KANDIRA

·         20 NOLU DOĞU İZMİT

·         21 NOLU SAPANCA

·         22 NOLU ADAPAZARI

·         23 NOLU AKYAZI

·         24 NOLU HENDEK

·         25 NOLU GÖLYAKA

.         37 NOLU DÜZCE OSB

·         26 NOLU KAYNAŞLI

·         27 NOLU BOLU BATI

·         28 NOLU ÇAYDURT

·         29 NOLU YENİÇAĞA

·         30 NOLU GEREDE

·         32 NOLU PELİTÇİK (ÇAMLIDERE)

·         33 NOLU ÇELTİKÇİ

·         34 NOLU AKINCILAR(MÜRTED)

·         35 NOLU ABANT

·         36 NOLU DÖRTDİVAN


 

          
32 NOLU İZMİR-AYDIN OTOYOLU 

·         2 NOLU SEFERİHİSAR

·         3 NOLU URLA

·         4 NOLU KARABURUN

·         5 NOLU ZEYTİNLİK

·         6 NOLU ALAÇATI

·         7 NOLU ÇEŞME

·         11 NOLU IŞIKKENT

·         12 NOLU HAVALİMANI (TAHTALIÇAY)

·         13 NOLU TORBALI

·         14 NOLU BELEVİ

·         15 NOLU GERMENCİK

·         16 NOLU AYDIN BATI

  

51 NOLU MERSİN OTOYOLU

·         1 NOLU POZANTI

·         2  NOLU TEKİR

·         3 NOLU ÇAMALAN

·         4 NOLU ADANA BATI ALIN

·         25 NOLU TARSUS

·         26 NOLU MERSİN ALIN

·         29 NOLU YENİCE

·         30 NOLU ÇAMTEPE

·         40 NOLU POZANTI KUZEY

·         41 NOLU EMİNLİK

·         42 NOLU KEMERHİSAR

·         43 NOLU NİĞDE GÜNEY

·         44 NOLU NİĞDE KUZEY

·         45 NOLU GÖLCÜK

 

5 NOLU ADANA OTOYOLU

·      7 NOLU ADANA DOĞU

·      8 NOLU CEYHAN

·      9 NOLU TOPRAKKALE

·      10 NOLU OSMANİYE

·      11 NOLU DÜZİÇİ

·      12 NOLU BAHÇE

·      13 NOLU NURDAĞI

·      14 NOLU NARLI

·      15  NOLU GAZİANTEP BATI

·      16 NOLU GAZİANTEP KUZEY

·      17 NOLU GAZİANTEP DOĞU

·      18 NOLU YUMURTALIK SERBEST BÖLGE

·      19 NOLU ERZİN

·      20 NOLU DÖRTYOL

·      21 NOLU PAYAS

·      22 NOLU İSKENDERUN

·      31 NOLU NİZİP

·      32 NOLU BİRECİK

·      33 NOLU SURUÇ

·      34 NOLU ŞANLIURFA

·      35 OSMANİYE  ORGANİZE SANAYİ

 

 
OGS Elektronik etiketi birden fazla araçta kullanılabilir mi ?Başa dön

Elektronik etiket, sadece bankaya beyan edilen tek bir araçta kullanılmalıdır. Yani her aracın kendisine ait OGS cihazı olmalıdır. Aksi takdirde cihazın okunamadığı/algılanamadığı geçişlerde normal geçiş ücreti ve normal geçiş ücretinin 4 katı cezalı geçiş ücreti tahsil edilir. Araç değişikliğinde, cihazın yeni araç üzerine devir işlemleri Ziraat Bankası, İş Bankası, Garanti BBVA, Denizbank ya da Vakıfbank şubelerinden ya da hizmet veren bankaların İnternet bankacılığı, Çağrı Merkezleri aracılığı ile (abonelik işlemi yapılan banka) mutlaka yaptırılmalıdır.

 
Otomatik geçiş şeritleri nasıl anlaşılır ?Başa dön

Sistemden yararlanılabilmesi için; otoyola girerken ve çıkarken mutlaka OGS’ne tahsis edilmiş şeritler kullanılmalıdır.

Çalışır durumdaki OG Şeritlerine ait gişe saçağındaki flaşör sürekli yeşil renkte yanıp sönmektedir. Flaşörün üst kısmında OGS’ye ilişkin Logo (Şekil-5) bulunmaktadır.

Şerit değiştirmelerde sürüş emniyeti ile ilgili kurallara ve gişe alanına yaklaşırken uyarı levhalarında belirtilen azami 30 km/saat hız limitine mutlaka uyulmalıdır. Gişe şeritlerinde duran araçlar olabileceğini, bu şeritlerin tek bir araç geçebilecek genişlikte olduğunu, her an şerit değiştirmek ve durmak zorunda kalabileceği ve otomatik bariyer olabileceği unutulmamalıdır.

Şekil 5

 
OGS'de ücret yan göstergesinde verilen mesajlar nelerdir ?Başa dön



GÜLE GÜLE : Geçiş işlemleri normal olarak gerçekleşmiştir.

KREDİ AZ! : Bankada bulunan OGS hesabınızdaki para miktarı yetersizdir. Banka hesabınıza para yatırmanız gerekmektedir.

KAÇIŞ : Elektronik Etiketsiz ya da elektronik etiketi okunmayan/algılanamayan araç. Geçişlere devam etmeyiniz!

KARA LST : Kara Listede bulunan Elektronik Etiket. Geçişe devam etmeyiniz!

S. FARKLI : Elektronik Etikette yazılı araç sınıfı ile Otomatik Sınıf Tayin (OST) Sistemince belirlenen sınıf farklıdır. Geçişe devam etmeyiniz!

U DÖNÜŞÜ : Otoyolda U Dönüşü yapılmıştır. Aynı istasyondan giriş yapılıp, aynı istasyondan çıkış yapıldığı zaman en uzak mesafe ücreti tahsil edilir.

GİRİŞ YOK : Elektronik Etiketinizde Otoyol Giriş İstasyonu bilgisi bulunmamaktadır. 

SÜRE DOLU : Otoyolda izin verilen süreden fazla kalınmıştır ve en uzak mesafe ücreti tahsil edilir.

TANIMSIZ : OGS’ne ait olmayan ya da arızalanmış elektronik etiket. Geçişe devam etmeyiniz!

 
OGS'de geçiş trafik ışığı ne işe yarar ?Başa dön


  

OGS'de normal geçiş nasıl olur ?Başa dön

- Giriş şeritlerinden geçerken, Elektronik Etiket ile OGS arasındaki haberleşme sağlıklı bir şekilde tamamlanmış ve girdiğiniz istasyon bilgileri Elektronik Etikete kaydedilmiş ise, Elektronik Etiketten bir kez “ BİP ” sesi duyarsınız. Gişe adasının çıkış tarafında bulunan sönük durumdaki trafik ışığı yeşil renge döner.

- OGS Aracınızdaki Elektronik Etiketi sorgulayarak kayıtlı bilgileri okumaya çalışır. Bu bilgilerin sağlıklı bir şekilde okunmasından sonra Elektronik Etiketten bir kez “ BİP ” sesi duyulur.

- Aracınızın sınıfı belirlenir.

- Sönük durumda bulunan trafik ışığı, kısa bir süre için yeşil renge döner.

- Aynı yerdeki Ücret ve Sınıf Göstergesinde, aracınızın sınıfı ve o geçişinize ait ücret belirtilir. Normal bir geçiş yapmanız durumunda size yazı ile “ GÜLE GÜLE ” mesajı verilecektir.Bu mesajı alamıyorsanız geçiş yapmaya devam etmeyiniz!!!

 
OGS'de elektronik etiket okunamıyor ise ne mesaj verilir ?Başa dön

- OGS Çıkış gişesinden geçerken aracınızdaki Elektronik Etiket sorgulanarak kayıtlı bilgiler okunmaya çalışılır. Bu bilgiler, sağlıklı bir şekilde okunamıyor ise, Elektronik Etiketten  “ BİP ” sesi duyulmaz.

- Sönük durumda bulunan trafik ışığı, kısa bir süre için sarı renge döner.

- Aynı yerdeki Ücret ve Sınıf Göstergesinde, aracınızın sınıfı ve o geçişinize ait Cezalı   Ücret belirtilir. Normal bir geçiş yapamamanız durumunda size yazı ile “ CEZALI GEÇİŞ, KAÇIŞ ” mesajı verilecektir.

- Gişeden siren sesi ile sürücü uyarılır.

- Geçiş yapılan aracın sistem tarafından fotoğrafı çekilir.

 
OGS'de elektronik etiket neden okunamaz / algılanamaz ?Başa dön

- Cihaz elde tutuluyor ise hatalı kullanım söz konusu olabilir.
- Cihaz hatalı olarak dikiz aynasına monte edilmiş olabilir.
- Ön camda modifiye (metal cam) bulunmasından dolayı cihaz okunamayabilir.
- Atermik olmayan camlarda cihaz, camda üst orta kısımdaki siyah bölgeye monte edilmiş olabilir.
- Aracın ön camı atermik cam ise cihaz hatalı yere monte edilmiş olabilir.
- Araç içerisinde ikinci bir cihaz bulunmasından dolayı sorun yaşanabilir (Torpido, bagaj vb.).
- Sistemde nadir de olsa anten tarafından cihaz okunamayabilir.
- OGS cihazı arızalanmış olabilir.
- OGS hesabınız banka tarafından kapatılmış ve Kara Listeye girmiş olabilir.

 
OGS'de giriş gişesinde cihaz okunamaz ise ne işlem yapılır ?Başa dön

Giriş şeritlerinden geçerken, Elektronik Etiket ile OGS arasındaki haberleşme sağlıklı bir şekilde tamamlanmış ve girdiğiniz istasyon bilgileri Elektronik Etikete kaydedilmiş ise, Elektronik Etiketten bir kez “ BİP ” sesi duyarsınız. Gişe adasının çıkış tarafında bulunan sönük durumdaki trafik ışığı yeşil renge döner. Şayet giriş gişesinde cihaza giriş bilgisi kodlanamaz ise, çıkış gişesinde ücret göstergesine “Giriş Yok” bilgisi yansıyacaktır.

 

 
OGS cihazını aracın sınıfına uygun olmayan araçta kullanan sürücülere ne tür işlem yapılır ?Başa dön

OGS Şeritlerinden geçiş yaparken aracın sınıfına uygun elektronik etiket kullanılması zorunludur. Aracın Sınıfına uygun cihaz kullanılmadığı durumda ücret yan göstergesinde ‘’S.Farklı’’ mesajı sürücüye verilerek alarm sesi ile sürücü uyarılır ve geçiş yapan aracın fotoğrafı çekilir. Sınıf Uyumsuzluğundan doğan fark ücreti OGS hesabına yansıtılır. Ancak Sınıf Uyumsuzluğu süreklilik arz eden OGS hesapları Kara Listeye girecektir.


 
OGS cihazı nerelerde test yaptırılabilir ?Başa dön

OGS cihazı ile giriş/çıkış gişelerinden geçerken sorun yaşanıyorsa en kısa sürede cihazın mesai saatleri içerisinde test yaptırılıp, sorunun giderilmesi gerekmektedir. Cihaz geçişlerde sürekli olarak okunamıyor ise kesinlikle geçişlere devam edilmemelidir !

OGS Cihazı test noktaları:

      - Karayolları Fatih Sultan Mehmet Köprüsü OGS Merkezi

      - 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Bakım İşletme Başmühendisliği

      - Mahmutbey İstasyonu

      - Çamlıca İstasyonu

      - Edirne Alın İstasyonu

      - İzmir Narlıdere (Şehitlik) İstasyonu

      - Ankara Akıncı İstasyonu

      - Ankara Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü 

      - Adana Batı Alın İstasyonu 

      - Gaziantep Batı İstasyonu

      - Şanlıurfa Bakım İşletme Şefliği

 

 
Elektronik etiket araçta takılı değilken ya da sürekli kaçak geçiş uyarısı verirken otomatik geçiş yapılabilir mi ?Başa dön

Sisteme abone olunmasına rağmen Elektronik Etiketin, araca takılmaması Elektronik Etiket ile iletişim kurulamamasına neden olacaktır. Bununla birlikte; arızalı ya da kaçış uyarısı veren cihazlarla kesinlikle  geçiş yapılmamalıdır.

OGS şeritlerini kullanmak isteyen sürücüler araç ön camlarında FONKSİYONEL durumda cihaz bulundurmak zorundadır. Bu nedenle; kaçak geçiş uyarısı alınıyorsa (elektronik etiket BİP sinyalini vermiyor ise) geçişlere devam edilmemelidir.

 
Elektronik etiket araçta takılı değilken ya da kaçak geçiş uyarısı veren cihazlarla geçişler süreklilik arz ediyor ise ücretlendirme nasıl olacaktır ?Başa dön

Elektronik etiket (araç içi cihaz), sözleşmesinde beyan edilen araçta kullanılırken elektronik etiket arızasından ya da okunamamasından kaynaklanacak kaçış kategorisindeki geçişler için köprülerde normal geçiş ücreti, otoyollarda ise giriş-çıkış fotoğrafları aracılığı ile tespit edilen mesafe üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır. Fotoğraf aracılığı ile belirlenmeyen geçişler ise sistemin atadığı mesafe üzerinden ücretlendirilir.

 
OGS şeritlerinden geçiş sırasında araçta birden fazla elektronik etiket bulunması herhangi bir olumsuzluğa neden olur mu ?Başa dön

OGS Şeritlerinden geçişiniz sırasında aracınızda birden fazla Elektronik Etiket var ise bu durum cezalı geçiş kategorisinde değerlendirilecek uygulamalara neden olabileceği gibi, herhangi birinden veya hepsinden ayrı ayrı geçiş ücreti tahsil edilebilir. Bunu önlemek için OGS Şeritlerinden geçiş yapılmaması gerekmektedir. Ayrıca arızalı cihaz dahi olsa aracınızın torpido gözü dahil olmak üzere aracınızda birden fazla cihaz bulundurulmamalıdır!

 
Kullanıcının geçişin kendisine ait olmadığını ileri sürmesi durumunda ne yapılır ?Başa dön

Müşteri öncelikle OGS cihazını test ettirmelidir. OGS cihazının içerisine formatlanan hesap numarası ile cihazın dış yüzeyinde yazılan hesap numarasının aynı olup olmadığı teyit edilmelidir. Cihazın formatlanması ile ilgili bir sorun yok ise; Sistemde cihaz okutulmadığı sürece kendiliğinden geçiş üretilmesi teknik olarak mümkün değildir, Banka ve İdare kayıtları esas alınır.

 
OGS cihazının üzerindeki hesap numarası ile içerisindeki hesap numarasının farklı olması durumunda ne yapılacaktır ?Başa dön

Banka şubesine başvuruda bulunulmalıdır. Kullanıcıların aleyhine işleyen bir durum oluşmuş ise, banka gerekli tazminleri de yapmak üzere cihazı değiştirecektir.

 
OGS şeritlerinden elektronik etiketi olmadan geçiş yapan ya da başka aracın OGS'ni kullanıp okutamayanlara ne tür işlem yapılır ?Başa dön

Bu tür geçişlerde sistemde, Ücret Yan Göstergesinde Cezalı Ücret miktarı gösterilir, geçiş trafik ışığı sarı yanar ve gişeden siren sesi ile alarm üretilir.  Geçiş yapan aracın arka plan görüntüsü fotoğraflanır ve kanun gereği olarak normal geçiş ücretinin 5 katı cezalı geçiş ücreti plakaya tahakkuk ettirilir.

 
Kara liste nedir ?Başa dön

Hesabında geçiş için yeterli kredisi bulunmayan hesaplara ait listedir. Kara listedeki hesapların listeye giriş tarihinden sonraki geçişleri normal ücretin 5 katı cezalı olarak değerlendirilecektir. Bu nedenle OGS hesabında yeterli kredi bulundurulması zorunludur. Bakiye sorunu giderildiğindehesaplar kara listeden çıkarılacak, son 15 günlük geçişleri cezasız tahsil edilecektir. Ayrıca aracın sınıfına uygun olmayan cihaz ile yapılan geçişlerden dolayı da hesaplar Kara Listeye girebilmektedir.

 
Hangi durumlarda araç plakası fotoğrafı çekilmektedir ?Başa dön


İhlal Kamera Sistemi :

Bu sistem; geçerli elektronik etiketi olmayan, cihazı okunamayan,  sınıf uyumsuzluğu yaratan ve Kara Listede bulunan araçların arka plan sayısal görüntülerini kayıt eder. OGS cihazı okutularak yapılan standart geçişlerde araç plakası görüntülenmemektedir. Çekilen plaka bilgilerinin girişi operatörler tarafından yapılır.

 
OGS'den geçiş ihlali (Kaçak Geçiş) yapılması durumunda ne yapılabilir ?Başa dön

OGS’den  geçiş ihlali yapıldığı durumlarda;

 

Geçiş ihlali yapılan plaka üzerine, geçişin yapıldığı günden itibaren 15 (on beş) gün içinde OGS veya HGS alınması (yeni abonelik) ve hesabın bankalar tarafından aktif duruma getirilmesi durumunda, mevcut aktif bir OGS hesabının, geçiş ihlali yapan plakaya 15 (on beş) gün içinde devredilmesi durumunda(plaka değişikliği), geçiş ihlal cezası normal geçiş ücretine otomatik olarak çevrilecektir.

Hesabın 15 (on beş) gün içinde aktif olup olmadığı bilgisi 0 850 460 60 60 nolu OGS Çağrı Merkezinden kontrol edilebilir. Bankalar tarafından plaka bilgisinin doğru giriş yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir.

Yabancı plakalı araçların geçiş anında OGS veya HGS abonesi olması ve OGS veya HGS  hesabında en az geçiş ücretini karşılayacak kadar bakiyesinin bulunması gerekme

Bu kategoride ürün bulunamadı.