TABLOCU SHOP

İNTERNET

İNTERNET

1

Gelişen teknolojik olanakların bir sonucu olarak internet günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. İnternet sayesinde finansal işler yürütülebilir, alışveriş yapılabilir, eğlence amaçlı kullanılabilir. İnternet ağı sayesinde tüm dünyada iletişim kolaylaşmıştır. Bilgiye erişim kolaylaşmış, en önemsiz gibi görünen haberlerin bile dünyanın en ucuma ulaşması sağlanmıştır. Saatte 5 bin adet domain isminin satın alındığı günümüzde her gün dünya genelinde en az 250 milyon adet elektronik posta gönderildiği bilgisi araştırmalar sonucunda edinilmiştir. Pek çok kişi için bilgisayar başında saniyeler içerisinde yürütülen bu işlemler mucizevî gibi görünse de esasen internet oldukça sade ve kolay bir sistem üzerine inşa edilmiştir. Kelime anlamı ağlar arası iletişim olan internet sayesinde bireyler arasında bir iletişim ağır örülmüş olur.

İnternet Ne Anlama Gelir?

2

İnternet tüm kısıtlama ve sınırlardan bağımsız, merkezi kontrol dışında işlev gösteren ve bilgisayarların bir ağ dahilinde birbiri ile bağlantıda olmasını sağlayan bir iletişim ağı olarak nitelendirilir. Kısaca internet TCP/IP olarak adlandırılan bir transfer kontrol protokolünün kullanılması suretiyle bilgisayar ağlarının birbirine bağlanmasını sağlayan elektronik iletişim ağı olarak nitelendirilir.

İnternetin Türkçedeki anlamı ise genel ağ olarak belirtilir. İngilizce tam karşılığı ise kendi içinde bağlantılı olan ağlar bütünü olarak tanımlanır. Bu sebeple de İngilizce “interconnected networks” kelimesinden türetilmiştir.

İnternet sayesinde bilgiye erişim dünya çapında yerine getirilebilmektedir. Bulunulan konumdan bağımsız olarak bilgi paylaşılabilir, kolaylıkla iletişim kurulabilir. İnternet TCP/IP olarak adlandırılan sisteme sahip olan tüm cihazların birbirine bağlanmasına olanak tanır.

İnternet bir yönüyle birbiriyle ile bağlı olan telefon hatlarıyla benzer prensiplerle çalışır. Dünyanın pek çok yerinde internet hala mevcut olan telefon hatları üzerinden işlev göstermeye devam etmektedir. Ülkeler arasında örülü olan karasal hatlar mevcuttur. Ayrıca okyanus altına da fiber kablolar ile uydu alt yapısı döşenmiş haldedir. Bu hatlar sayesinde ülkeler internet ağı ile birbiriyle bağlantı içerisinde olup iletişim olanağı elde edilir. İnternet sayesinde bilgiye her an konumdan bağımsız olarak kolaylıkla ulaşılabilir.

İnternet Nasıl Çalışır?

3

Gelişen teknolojik olanaklar sayesinde kablosuz ağ üzerinden internete bağlantı sağlanır. Ancak internet hizmeti yer altına döşenen kablo hatları vasıtası ile gerçekleşir. Wi-Fi yani kablosuz internet ile bağlantı router adı verilen bir yönlendirici ile işlev gösterir. Yönlendirici ile kablo ağlarına bağlantı kurulur. Akıllı telefon veya tabletler ile internete bağlanmak için kablo ağına bağlı bulunan bir baz istasyonuna ihtiyaç duyulur. İnternet ağı yeraltına döşenen fiber optik kablolar ya da elektrik direklerine bağlı halde bulunan klasik kablolar ile sağlanır.

İnternet server adı verilen sunucular ile client olarak adlandırılan istemcilerden oluşan bir yapıya sahiptir. Sunucular diğer makinelere hizmet sunar. İnternete doğrudan bağlantılı olarak çalışır. Elektronik posta sunucusu, veri sunucusu ile web sunucusu gibi sunucu çeşitleri bulunur. Tüm sunucular sabit internet protokolü yani statik IP adresine sahiptir. IP adresleri sayesinde bilgisayarlar arasında bağlantı kurulur.

Evde kullanılan bilgisayarlar doğrudan olmayacak şekilde internet hizmet sağlayıcısı ile internete bağlanır. Yani kablosuz internet bağlantısı kullanılır. Bu sebeple de evdeki bilgisayarlara istemci adı verilir. Servis sağlayıcısı tarafından sunulan internet hizmeti ile bilgisayar sunucunun sahip olduğu IP adresine bağlanır. Böylece kullanıcı internete erişim sağlar.

İnternet Tarayıcısı Nedir?

4

Kullanıcıların bilgiye erişmesini sağlayan kaynaklara internet tarayıcısı adı verilir. İngilizce karşılığı web browser olarak nitelendirilir. İnternet tarayıcıları bir program dahilinde çalışır. Tarayıcı sayesinde web siteleri açılır, kullanıcıların istediği sayfada gezinmesine imkan tanınır. Tarayıcılar ayrıca yalnızca web sitelerine erişim kanalı olarak değil aynı zamanda özel ağlar içinde yer alan bilgilere erişimi de sağlama özelliğine sahiptir.

Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar kullanılarak en çok giriş yapılan internet tarayıcıları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Google Chrome
  • Mozilla Firefox
  • Microsoft Internet Explorer / Microsoft Edge
  • Apple Safari
  • Opera

İnternetin Ortaya Çıkış Süreci Nasıldır?

5

Bilgisayar kavramı ortaya ilk olarak 1950’li yıllarda çıkmıştır. Başta ABD olmak üzere İngiltere ve Fransa’da dijital ağ üzerine çalışmalar yürütülmeye başlanmıştır. Bu şekilde internetin oluşturulması amacıyla ilk adımlar atılmıştır.

İnternet üzerinden ilk mesaj ABD Savunma Bakanlığı tarafından Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bir profesöre iletilmiştir. Söz konusu ilk mesaj Arpanet olarak adlandırılan bir protokol ile gönderilmiştir. Yapılan geliştirmeler sonucunda Arpanet 1981 yılında daha geniş ağlara bağlanabilecek bir düzeye erişmiştir. O zamanki teknolojik olanaklar dâhilinde yalnızca ana bilgisayarlar arasında veri akışı mümkündür.

Teknolojide aşama kaydedildikçe bilgisayarlar arasında iletişim kurabilmek için mesafelerin önemi ortadan kalkmıştır. Daha sonra geliştirilen yüksek bağlantı hızı sayesinde de internet oldukça farklı bir konuma ulaşmıştır. Hızlanma ile birlikte iki bilgisayar arasındaki veri paylaşımı kolaylaşmış ve bunun ardından ise com, gov ve edu gibi web sitesine ait olan kimliği ifade eden uzantılar geliştirilmiştir. Kavram olarak ise internet ilk defa Vint Cerf ile Bob Kahn tarafından ortaya konulmuştur. İnternet kelimesine TCP protokolünde ilk kez yer verilmiştir.

İnternetin kırılma dönemi olarak 1990 ve 1995 yılları görülür. Özellikle bu dönemde daha yavaş kalan Arpanet kullanım dışı kalmakla birlikte Arpanet yerini “world wide web” olarak adlandırılan kısaca www olarak nitelendirilen kavrama bırakmıştır. World wide web kavramı İsviçre’nin Cern şehrinde belirlenmiştir. Www ile dünya çapında bir dijital ağ kast edilmektedir. Bu dijital ağ kamu kurumlarından iş yerlerine ve evlere kadar ulaşan oldukça geniş bir kapsama alanına sahiptir. World wide web ile yeni bir iletişim çağı başlatılmıştır.    

Tüm bu gelişmelerin ardından 1998 yılında internet kullanımı evlere de yansımaya başlamıştır. 2000’li yılların başlaması ile internet neredeyse tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Kaydedilen teknolojik gelişmeler sonucunda günümüzde 2 milyardan fazla kişi dijital ağa erişim sağlamaktadır. Günümüzde internet kullanımı günlük da hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Alışveriş yapmak, finansal işlemleri gerçekleştirmek, sosyalleşmek ve film izlemek gibi hayata dair hemen hemen her şey internet kullanılarak yerine getirilebilmektedir. Türkiye’de yaklaşık olarak 45 milyon kişinin internetten yararlandığı bilinmektedir.